Tuesday, July 16

Roti jala a.k.a jala buruk ala Terengganu kiter

Assalamualaikum. Hamboi tajuk berjela panjangnya. Semput nak sebut time bulan puasa ni. Hahaha.

Kita buat roti jala dulu ye
Ni bahan-bahannya

Gandum ikut kita nak buat banyak mana
Garam secukup rasa
Telur sebiji
Air ikut gandum sampai likat ( jangan cair sangat)

Caranya

Campur semua . Air tu letak ikut gandum jadi likat. Jangan cair mcm air. Tengok gambar kat bawah ye, guna phone so tak tahu nak drag gambar camne.

Cara memasak

Sapukan kuali dengan minyak ( dengan cara celupkan tisu dengan minyak).
Corakkan atas kuali.
(Anis perasan x kuali yang Idah guna tu. Kuali tu yang Idah beli kat Penang tu. Anis tanya nak buat nape ngan kuali tu kan. Tadaaaa, banyak kegunaan dia. Buat kuih ni, goreng burger, masak roti canai. Macam2 lagi la.hihihi )

Kita buat kuah ye
Ni bahan-bahannya

Santan dlm 3 cawan
Telur sebiji dikocak
Nissan (gula melaka) 1 keping bulat Gula 1 sudu Garam secukup rasa
Tepung gandum 2 sudu

Caranya

Masukkan santan, nissan, gula dan garam. Bancuh tepung dgn air setengah cawan dan masukkan dalam kuah.
Kuah kena selalu di kacau untuk mengelakkan santan palle ( berketul)
Bila dah gelegak, masukkan telur. Rasa, siapa yang suka manis lg, boleh tambah gula.

Dah siap.
Selamat mencuba.
^^

Please pray to our muslim brothers and sisters all around the world.

No comments:

Post a Comment


Daisypath Friendship tickers